top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Retail sales tax ja ilmaiset lääkkeet

Puolan hallitus implementoi veron vähittäiskaupalle. Kaksiportainen vero on joko 0,8% pienemmille tai 1,4% suurille kaupoille. Pienimmät kaupat ovat vapautettu tästä verosta. Verojärjestelmä on avoimesti suunnattu ulkomaisten kauppaketjujen verottamiseen, samoja ketjuja usein syytetään veropakolaisuudesta. Kaikista pienimmät kaupat ovat vapautettu tästä verosta, ja hallitus onkin linjannut että verotus tulisi nostaa heidän hintakilpailukykyään.

Vero astuu voimaan 1.9.2016 ja vuodelle 2017 siitä on budjetoitu 1,6bPLN tulot. B2B kaupankäynti ei kuulu tämän verotuksen piiriin.

EU on puuttumassa lakiehdotukseen, sillä pienten yritysten vapauttaminen verosta on kilpailua syrjivää. Entuudestaan samanlainen verotus on toimeenpantu, yllätys yllätys, Unkarissa.

Samalla päivänlyömällä astuu myös voimaan ilmaiset lääkkeet yli 75-vuotiaille. Kaikki lääkkeet eivät tietenkään tähän sisälly, mutta ilmaisten lääkkeiden lista käsittää yli 1000 artikkelia ja ohjelman kattavuutta aietaan luonnollisesti kasvattaa.

bottom of page