top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Sunnuntaikaupankäyntiä rajoitetaan

Puolan hallitus suunnittelee kieltävänsä sunnuntaikaupankäynnin rajoittaen sen bensa-asemiin, kukkakauppohin, pieniin yksityisliikkeisiin, apteekkeihin ja leipomoihin. Vuodessa olisi kuitenkin 7 sunnuntaita, esimerkiksi kaksi ennen joulua, jolloin kaupankäynti olisi sallittua.

Viimeisimmän gallupin mukaan ehdotus jakaa kansan aika lailla tasan, tosin yli 80% puolalaisista on sitä mieltä että sunnuntaina työskentelystä pitäisi saada korkeampi palkka ja työntekijöillä olisi oikeus kieltäytyä pyhäduunista.

Puolassa lienee nykyään Euroopan prameimmat ostoskeskukset ja maalaisjärjellä ajateltuna siinä on ollut jo pientä hulluutta mukana: esimerkiksi Poznaniin on valmistumassa nyt yli 120000m2 Posnania –keskus vain puolen kilometrin päähän niin ikään uudehkosta Malta –keskuksesta, josta taas ei ole kuin 3km pari vuotta sitten valmistuneeseen City Centeriin. Ostarit ovat avoinna viikon joka päivä iltakymmeneen tyydyttämään puolalaisten ostovimmaa – onkin tietynlainen paradoksi että sunnuntaina sekä kirkot että ostoskeskukset ovat täynnä väkeä. Hallitus linjasikin uudistuksen ensisijaisesti perhearvojen promootioksi ja vakuutteli että asialla ei ole välitöntä talousvaikutusta.

bottom of page