top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Harmaa talous edelleen merkittävä

Rivakka talouskasvu sekä alentunut työttömyysaste ovat osaltaan vähentäneet Puolan harmaata taloutta, mutta sen osuus talouden kokonaispotista on edelleen merkittävä - noin 13,3% bruttokansantuotteesta (GUS - Puolan tilastokeskus). Osuus putosi 0,5% viime vuoteen nähden.

On edelleen tyypillistä, että monilla aloilla pienet yritykset maksavat palkat käteisellä joko kokonaan tai osittain, ja jättävät laskutetun työn ilmoittamatta verottajalle. Tavallisen kotitalouden tasolla harmaa talous näkyy esim. siivoojien, lastenhoitajien, puutarhureiden ja remonttimiesten osalta - harvoin heiltä laskua saa eikä monikaan ole sitä vailla. Lisäksi jonkinlainen tabu on edelleen lääkärien pimeät tulot: lukuisat lääkärit eivät anna yksityisvastaanotoltaan kuittia vaan ottavat maksun käteisellä suoraan pöytälaatikkoon. Itse jään aina odottelemaan kuittia, mikä on varma tapa päästä näkemään lääkärin tuhahteluja.

Osa harmaata taloutta on tietenkin lahjonta. Puolan tilanne sen suhteen ei ole niin paha kuin monen muun Itäisen Keski-Euroopan maan, mutta lahjontaa ja vaatimuksia toki esiintyy. Olen kuullut joistakin tapauksista, joissa ostaja vaatii pöydän alta suoritusta kauppojen saamiseksi. Myös jotkut lääkärit ottavat edelleen lahjuksia vastineeksi paremmasta ja nopeammasta hoidosta. On myös olemassa tahoja, jotka kauppaavat valelaskuja kirjanpitoon liitettäväksi.

Lopuksi huomioisin, että Puolan liiketoimintaympäristö on kuitenkin hyvin "länsimaalainen". Harmaaseen talouteen törmää loppujen lopuksi melko harvoin yllä mainittujen esimerkkien lisäksi.

bottom of page