top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Puola-artikkeli talouselämässä

Talouselämä julkaisi laajan artikkelin Puolasta, ja tuttuja nimiähän siellä pyöri!

http://www.talouselama.fi/uutiset/melkein-lansimaa-puola-pyrkii-irti-keskituloloukusta-6605095

Puolan talous on hyvässä iskussa, vaikka aikaisemmat n. 3,5% BKT-kasvuennusteet tälle vuodelle eivät aivan näytä toteutuvan. Toisaalta noin kolmen prosentin talouskasvun ennustetaan jatkuvan lähivuosien ajan. Viime aikainen zlotyn heikkeneminen tukee luonnollisesti vientisektoria.

Artikkelin otsikkoon liittyen voisi myös nostaa esille, että työttömyysaste suurimmissa kaupungeissa on hyvin alhainen, alle 5%. Matalapalkka-aloilla ja monilla teollisuuden alalla on havaittavissa työvoimapulaa, mitä ukrainalainen työvoima tällä hetkellä paikkaa. Toisaalta Puola on monessakin suhteissa kontrastien maa - palkkaerot ovat todella suuria ja työttömyys on monilla seuduilla edelleen yli 15%. Rekrytointia helpottaa työvoiman rotaatio, joka on edelleen suurta. Esimerkiksi viime aikaiseen tuotantojohtajan hakuun saimme yli 100 hakemusta lyhyessä ajassa.

Investointimahdollisuutena on totta, että Puola on erittäin länsimainen maa vaikka harmaata taloutta ja tiskin alta -diilejä edelleen esiintyykin. Yrityksen pyörittäminen on yleisesti hyvin jouhevaa kunhan maan tavoille oppii. Suomalaisille yrityksille haluaisin edelleen korostaa mahdollisuutta verohelpotuksiin erityistalousalueilla sekä mahdollisuutta EU-tukiin.

Puolan sijantihan on loistava Keski-Euroopan ytimessä. Viimeisen 10 vuoden aikana maahan on vedetty yli 3000km moottoritietä, joten tällä hetkellä tilanne on se, että kun puolalaiselta motarilta siirtyy Saksan puolelle niin tie muuttuu kuoppaiseksi. Kuumana käyvä toimitilarakentaminen tarjoaa myös houkuttelevia mahdollisuuksia; uutta tuotanto- ja varastotilaa saa isojen kaupunkien kyljestä jopa hintaan 2€/m2.

Vaikka uuden hallituksen toiminnasta voi olla montaa mieltä, ainakaan investointivastainen se ei halua olla. Toisaalta he eivät näytä ymmärtävän, että poukkoileva ja vastakkainasettelua korostava politiikka herättää epävarmuuta investoijien keskuudessa. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna Puolan hallitukset eivät ole kuitenkaan onnistuneet pilaamaan businesselämää, joten itse ainakin olen luottavainen että yritysten toimintaedellytykset eivät tule huononemaan. Päinvastoin, uskon että modernisointikehitys jatkuu ja Puola säilyy jatkossakin houkuttelevana investointikohteena.

bottom of page