Protesteja kaupoissa

May 9, 2017

Toukokuun alussa muutaman vähittäiskauppaketjun työntekijät järjestivät protestipäivän, jossa he peräänkuuluttivat parempia työolosuhteita ja tietenkin lisää liksaa. Protesti toteutettiin „italialaisen lakon” muodossa eli tekemällä työt hyvin leppoisaan tahtiin. Protestiin osallistui yli 12 000 työntekijää, joista suurin osa oli Tescosta ja Biedronka -kauppaketjusta (Puolan vastine Lidlille). Kauppojen työntekijöiden palkat ovat tyypillisesti lähellä Puolan minimipalkkaa (n. 450€/kk), joskin Biedronkan mukaan heidän uusien työntekijöiden palkat ovat vähintään 20% yli minimipalkan. Työntekijöiden edustaja varoitti uusista protesteista ellei dialogia saada käyntiin.

 

Puolassa ei ole ammattiyhdistysliikkeitä, lukuun ottamatta eräitä valtionyhtiöitä kuten kaivosalaa. Niinpä tämä vähittäiskauppatyöntekijöiden „lakkoilu” on hieman uusi ilmiö Puolassa ja kertoo osaltaan paineista palkkojen suhteen. Palkat ovat olleet vuositasolla noin 4% nousussa ja Puolalle tyypillistä on suuret palkkaerot.

 

Kauppaketjut kärsivät myös työvoimapulasta, mikä on johtanut työaikojen pidentymiseen sekä toisaalta myös ukrainalaisen työvoiman vyöryyn. Omassa lähikaupassani niin lihatiskin kuin kassan neidit ovat lähestulkoon kaikki Ukrainasta.

 

 

Please reload

Hyödyllisiä Puola -linkkejä

June 17, 2014

1/1
Please reload

Recent Posts

April 22, 2020

Please reload