top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Viime päivien talousuutisia

· BKT kasvoi 4,9% Q3:lla vuoden takaiseen verrattuna, ylittäen ennusteen 0,2%:lla. Tuorein ennuste (Fitch) vuodelle 2018 on 4,4%

· Inflaatio on myös ottanut pientä vauhtia ollen 2,5% y/y.

· 43% työnantajista suunnittelee palkankorotuksia (29% 3kk sitten). Palkat ovat noin 5% y/y kasvussa.

· Työttömyysluvut lokakuulta ovat: 4,6% (Eurostat), 6,6% (Puolan tilastokeskus). Työttömyys on jatkanut nopeaa laskuaan ja suurissa kaupungeissa on työvoimapula.

· Työvoimatilanteen johdosta rekrytointiajat ovat pidentyneet jo keskimäärin 90 päivään.

· Toyota investoi vajaa 100m€ lisää Jelcz-Laskowicen tehtaalleen ja aloittaa 2020 mennessä uuden sukupolven moottorituotannon. BAT:n saman kokoinen investointi Augustowissa on juuri valmistunut ja tuo 500 uutta työpaikkaa.

· Ostovoimakorjatut energiahinnat ovat Puolassa Euroopan kalleimpien joukossa, ja esimerkiksi sähkön hinta on noussut 6,9% y/y ja ostovoimakorjattuna sähkö on kalliimpaa EU:ssa ainoastaan Saksassa ja Portugalissa. Kaasusta puolalaiset maksavat EU:n neljänneksi kalleinta hintaa.

· Uusiutuvan energian osuus koko energiantuotannosta on 11,3%, ja summa on samalla tasolla kuin 5 vuotta sitten eikä ole odotettavissa että se olisi nousu-uralla ja tavoittaisi EU:n 15% tavoitteen 2020 mennessä. Uusiutuvasta energiasta hieman yli puolet koostuu tuulivoimasta ja 30% biomassasta.

· PMI (Purchase Manager Index) nousi marraskuussa 54,2:n (53,4 lokakuussa), ollen korkeimmalla tasolla sitten helmikuun. Teollisuustuotanto on kasvanut nyt 16 kuukautta putkeen.

Ja lopuksi… Puola pelaa samassa lohkossa Kolumbian, Senegalin ja Japanin kanssa ensi kesän jalkapallon MM-kisoissa.

bottom of page