top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Koko Puola nyt yhtä erityistalousaluetta

Presidentti Andrzej Duda allekirjoitti odotetusti lain, jolla koko Puola muutetaan yhdeksi erityistalousalueeksi. Monta yksityiskohtaa on vielä auki, mutta päivänselvää on se, että hallitus on vaihteeksi tehnyt toimenpiteitä jotka lisäävät Puolan houkuttelevuutta investointikohteena.

Tähän mennessä Puolassa on ollut 14 eritystalousaluetta (SEZ) ja heillä jokaisella on lukuisia ”satelliitteja” eri puolilla maata. Suomeksi tämä on tarkoittanut sitä, että ”Joensuussa” olevat erityistalousalueet ovat olleet ”Oulun” ja ”Turun” satelliitteja, eli homman rakenne on jokseenkin pirstaloitunut. Lisäksi tonttien ja vuokrakiinteistöjen saatavuudet ovat vaihdelleet suuresti mikä on hankaloittanut SEZ-alueille sijoittautumista.

Nyt kupletin juoni on se, että koko Puola on erityistalousalue ja verohelpotuksen suuruus riippuu piirikunnan talouden tilasta. Kärjistäen: mitä suurempi työttömyys ja pienempi piirikunta – sitä suurempi verohelpotus. Esimerkiksi täällä Poznanissa on työttömyys 1,5% - eli verohelpotusjuhlia ei ole luvassa, mutta alle 100km sisällä on jo paikkakuntia, joissa työttömyys on yli 10% tasolla.

Verohelpotus on luonteeltaan tuloverohelpotus (CIT).

Esimerkki:

Jos verohelpotus% on 30 – miljoonan investoinnista saadaan 300k€ tuloveroalennusta.

Kun tulovero on 19%, verohelpotuksen täysi käyttö edellyttää 1,6m€ voiton kirjaamista Puolaan seuraavan 8 vuoden aikana (verohelpotukset ovat voimassa 2026 saakka).

Paikallisesti investoija saa myös usein alennusta kiinteistöveroista, tontteja kohtuuhinnalla sekä tukea paikallisista oppilaitoksista.

Kiinnostuitko? Ilmaisia lisätietoja saatavilla: tuomas@spondeo.fi tai +48 514 615 048

bottom of page