top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Erityistalousalueet investointimahdollisuutena

Volkswagen ilmoitti keväällä 2014 investoivansa 3,4 miljardia zlotya (n. 820m€) uuteen tehtaaseen Wrzesnian kaupunkiin Länsi-Puolassa. Wrzesnia sijaitsee noin Helsingin kokoisen Poznanin kaupungin läheisyydessä ja alue on yksi Walbrzychin erityistalousalueen "satelliiteista". Volkswagenin uusi tehdas luo 2300 uutta työpaikkaa ja kerrannaisvaikutuksineen investointi luo lähes 10000 uutta työpaikkaa alueelle. Volkswagenilla on jo ennestään tehdas Poznanissa.

Yllä oleva on yksi esimerkki viime aikojen suurista ulkomaisista investoinneista Puolaan. Kaiken kaikkiaan Puolassa on 14 erityistalousaluetta, joista Walbrzychin alue on yksi merkittavimpiä. Muita kansaivälisiä yrityksiä alueella ovat esimerkiksi Bridgestone, Electrolux, Fauricia, General Electric ja IBM.

Kävin hiljattain Koscianin kaupungin investointitoimistossa kartoittamassa mahdollisuuksia uudella Widziszewon alueella, joka kuuluu myös Walbrzychin erityistalousalueeseen. Ensimmäinen investoija on saksalainen kattomateriaaleja valmistava Creaton.

Lyhykäisyydessään Koscianin alue tarjoaa:

- tonttimaata alkaen 10-20€ / m2 (sähkö, kaasu, vesi, tiet valmiina)

- verohelpotuksia vuoteen 2026 saakka (esimerkiksi 25-45% alennus tuloveroon riippuen yrityksen koosta)

- mahdollisuuden EU-tukien hyödyntämiseen (jopa 40% investoinnin arvosta)

- nopeutetun lupaprosessin v. 2015 alusta

- sijanti valtatien vieressä, 45km Poznanista, 145km Wroclawista ja n. 200km Saksan rajasta.

Tämä lyhyenä esimerkkinä mitä Puola tarjoaa ulkomaiselle investoijalle - mikäli aihe kiinnostaa, otathan meihin yhteyttä!

bottom of page