Yrityksen perustaminen tapahtuu notaarissa, jossa allekirjoitetaan sekä vahvistetaan yhtiöjärjestys ja perustamisasiakirjat. Tämän jälkeen yritys rekisteröidään paikallisesti sekä VAT- sekä yritysrekisteriin + KRS:n. Perustamisasiakirjat ovat puolaksi ja mikäli omistaja(t) ei ole puolan kielen taitoisia, tarvitaan paikalle myös tulkki. Koko prosessi hoidetaan yleensä lakimiehen avustuksella. Minimi osakepääoma on 5000zl, joka perustamisen yhteydessä ilmoitetaan maksetuksi. Yrityksellä pitää olla jo perustamisvaiheessa vakituinen osoite.

Puolan hallinto on viime aikoina tiukentanut vaatimuksia uusien yritysten rekisteröintiin liittyen; esimerkiksi "pöytälaatikko-osoitteen" käyttöön suhtaudutaan paikoin nihkeästi + omistajien tulee joskus allekirjoittaa dokumentteja esim. kiinteistö-omistuksiin liittyen. Toisaalta OY:n voi perustaa jo netissä (vaaditaan puolalainen PESEL eli HeTu).

 

Muutokset yritysjärjestykseen (mm. vastuuhenkilöt, osoite, toimialat) tehdään niin ikään notaarissa.

 

Itse yrityksen perustaminen notaarissa kestää max 1-2h, ja rekisteröimisprosessi 1-3kk, riippuen paikkakunnan viranomaisten ruuhkista. Omakohtaisesti nopein rekisteröiminen tapahtui tammikuussa 2015, jolloin koko prosessi oli valmis 3 viikossa.

 

Kulut:

- Lakimiehen kulut max 200-2000€ riippuen lakitoimistosta

- Tulkki 50-100€ / h

- Notaari- ja rekisteröimiskulut n. 600€

- Osakepääoma 1200€

Avustamme yrityksen perustamisessa ja kauttamme on mahdollista myös ostaa pöytälaatikkoyritys, jolloin liiketoiminnan aloittaminen on mahdollista per heti.

 

Yrityksen perustaminen