top of page
kelly-sikkema-xoU52jUVUXA-unsplash.jpg

TOIMINTA 
PUOLASSAVerohelpotukset Puolassa
 

Heinäkuusta 2018 lähtien koko Puola on yhtä erityistalousaluetta - eli jokainen Puolaan investoiva yritys on periaatteessa verohelpotuskelpoinen!

 

Verohelpotukset vaihtelevat alueittain, karkeasti mitä suurempi on alueen työttömyys sitä korkeampi on verohelpotusprosentti. Lisäksi investoijan ja investoinnin koko vaikuttaa tuen suuruuteen.

 

Tyypillisesti tuloverohelpotukset kattavat 25-50% koko investoinnin määrästä - eli miljoonan euron investoinnille voi saada CIT-helpotusta max puolet. Kokonaisinvestoinnin määrään vaikuttavat myös vuotuiset palkat, ja lisäksi voi olla mahdollista perustaa uusia projekteja vanhaan kohteeseen. Muita kannusteita ovat kiinteistöveroalennukset ja nopeat lupaprosessit sekä paikallishallinnon tuet esimerkiksi työvoiman koulutukseen.

 

Verohelpotuksen voi saada niin greenfield -investoinnille kuin myös yksikön perustamiselle vuokrattuihin tiloihin (lue lisää "toimitilat Puolasta"). "Erityistalousaluestatuksen" ja verohelpotusten piiriin pääseminen kestää muutaman kuukauden.

Viime vuosien aikana Puolassa on otettu käyttöön käytäntö, jossa yrityksen t&k -kulut ovat vähennyskelpoisia. Kuluihin lasketaan palkkakulujen lisäksi myös laiteinvestoinnit ja mahdollisesti myös ostopalveluja. Vähennys on luonteeltaan tuplapoisto. Myös IPbox on hyvä mekanismi siinä tapauksessa että oikeudet ovat Puolan yhtiössä.

 

Muita verohelpotuksia ovat mm. alle 5 miljoonan zlotyn liikevaihtoa tekevien firmojen alempi yritysveroprosentti, ns. Estonian CIT - joka ei taivu ulkomaisten omistamille yrityksille, sekä esim ZUS:n avustuksen työturvallisuuden parantamiseen.

Mikäli suomalainen yritys myy Puolassa tuotettuja tuotteita Ukrainaan, on mahdollista saada vientitakuita, vakuutuksia jne tukia Puolan "Finnveralta".

 

bottom of page