top of page
victor-malyushev-Oirxgq5IyCI-unsplash (1).jpg

TOIMINTA PUOLASSA
perustietoa ja vinkkejäMiksi Puolaan?
 

Sijainti ja kotimarkkina

Puolan sijainti on optimaalinen Keski-Euroopan "kainalossa". Viime vuosikymmenen suurten hankkeiden myötä infra on erinomaisessa kunnossa ja Puolasta on kehittynyt Keski-Euroopan tuotannon, logistiikan ja R&D:n suurvalta. Puola on väkiluvultaan suurempi kuin Baltia, Tsekki, Slovakia, Unkari ja Bulgaria yhteensä - ja vahvan talouskasvun myötä siitä on tullut Itäisen Keski-Euroopan kasvuveturi ja alueen houkuttelevin investointikohde. Perinteisesti Puolan markkina on ollut erittäin hintasensitiivinen, mutta viime vuosien kehityksen myötä hintatasot alkavat olla jo hyvinkin lähellä Keski-Euroopan tasoa.

israel-andrade-YI_9SivVt_s-unsplash.jpg
Image by freestocks

Vaurastuva talous

Keskipalkka Puolassa on noin 1800€/kk brutto, minimipalkan ollessa siitä 45%. Palkkahaitari on leveä; siinä missä tuotantoon ja palvelualalle saa työvoimaa noin 1000€/kk ylimmän johdon, kokeneiden myyjien sekä IT-ammattilaisten nettopalkat ovat usein Suomen tasolla ja ylikin. Varsovassa palkat ovat yleisesti n. 15-20% muuta Puolaa korkeammat ja Varsova onkin ostovoimaltaan yli Suomen tason. Työttömyysaste on yksi Euroopan alhaisempia (alle 3%) ja työvoimapula on todellinen monella alalla / alueilla. Suomalaiset yritykset ovat haluttuja työnantajia.

Toimintaympäristö

Puola on EU-maa vuodesta 2004 ja yleinen business -ympäristö on dynaaminen ja kehittyy edelleen oikeaan suuntaan. Byrokratiaa on jonkin verran mutta asiat hoituvat yleisesti melko vaivattomasti ja ulkomaisiin investoijiin suhtaudutaan myönteisesti. Toimintakulttuuri on varsin länsimainen. Hyvä kirjanpitäjä ja lakimies ovat kullanarvoisia. Tietyillä aloilla (mobile banking, logistiikka) Puola on jo kehittyneempi kuin Suomi. Suhtautuminen Suomeen on hyvin myönteinen.

komarov-egor-rvQWV9-1WbI-unsplash (1).jpg
takenori-okada-8F1A1fq2IV0-unsplash.jpg

Yrityksen perustaminen

bianca-fazacas-LMV1x7vuQpQ-unsplash (1).jpg

Verohelpotukset (SEZ)

david-mohseni-4TQhlBmqey0-unsplash.jpg

Työsopimukset

anna-gru-b_RemSkG2uE-unsplash.jpg

Verotus

Image by Sebastian Huber

Businesskulttuuri

Image by Nastya Dulhiier

Toimitilat Puolasta

Image by Christian Lue

EU-tuet

bottom of page