top of page
victor-malyushev-Oirxgq5IyCI-unsplash (1).jpg

TOIMINTA 
PUOLASSAMiksi Puolaan?
 

Sijainti ja kotimarkkina

Puolan sijainti on optimaalinen Keski-Euroopan "kainalossa". Viime vuosikymmenen suurten infrahankkeiden myötä valtaväylät ovat erinomaisessa kunnossa ja Puolasta on kehittynyt CEE alueen kasvukeskus sekä logistiikan hubi. Puola on väkiluvultaan suurempi kuin Baltia, Tsekki, Slovakia, Unkari ja Bulgaria yhteensä - Puolan vahvan talouskasvun myötä siitä on tullut Itäisen Keski-Euroopan veturi ja alueen houkuttelevin investointikohde. Perinteisesti Puolan markkina on ollut erittäin hintasensitiivinen, mutta viime vuosien kehityksen myötä hintatasot alkavat olla jo hyvinkin lähellä Keski-Euroopan taso.

 

Työvoima

Keskipalkka Puolassa on noin 1300€/kk brutto, minimipalkan ollessa n. 530€/kk. Palkkahaitari on leveä; siinä missä tuotantoon ja palvelualalle saa työvoimaa noin 800€/kk voivat ylimmän johdon ja kokeneiden IT-ammattilaisten palkat olla Suomen tasolla ja ylikin. Varsovassa palkat ovat yleisesti n. 15-20% muuta Puolaa korkeammat. Työttömyysaste on yksi Euroopan alhaisempia ja työvoimapula on todellinen monella alalla / alueilla. Suomalaiset yritykset ovat haluttuja työnantajia.

 

Toimintaympäristö

Puola on EU-maa vuodesta 2004 ja yleinen business -ympäristö on dynaaminen ja kehittyy edelleen oikeaan suuntaan. Byrokratiaa on jonkin verran mutta asiat hoituvat yleisesti melko vaivattomasti ja ulkomaisiin investoijiin suhtaudutaan myönteisesti. Toimintakulttuuri on jo varsin länsimainen. Hyvä kirjanpitäjä ja lakimies ovat kullanarvoisia. Tietyillä aloilla Puola on jo kehittyneempi kuin Suomi.

bottom of page