Sähkeitä Puolasta!

August 27, 2020

Teimme viime viikolla vihdoinkin harjoituksen, jota on ehditty vuositolkulla odottaa.

Yrityksen perustaminen Puolassa on jo jonkun aikaa onnistunut sähköisesti mutta se vaatii puolalaisen hetun ja pankkitilin (jotta saa tunnukset). Viime vuodesta lähtien osakeyhtiöiden tilinpäätökset on pitänyt allekirjoittaa sähköisesti, mikä on aiheuttanut ylimääräisiä harmaita hiuksia niille, jotka eivät ole pysyvästi Puolassa tai omista paikallista hetua (PESEL). Sähköinen allekirjoitus ulkomaalaisille toimii usb-tik...

August 8, 2020

Koronapandemian toinen aalto on tuloillaan Puolassa. Uusien tartuntatapauksien lukumäärä on hitaassa nousutrendissä ja all-time-high -numerot paukkuvat lähes joka päivä. Tällä hetkellä uusia tapauksia on noin/yli 800 per päivä.

Hallitus on julistanut ns. punaiset alueet (ks. alla) ja näillä alueilla tulee ylimääräisiä rajoituksia, esim maskipakko julkisilla paikoilla. Myös häiden ja muiden tapahtumien järjestämistä tullaan rajoittamaan.

Monet asiakkaat ja kontaktit ovat valitelleet lentojen perumisia (Wiz...

July 29, 2020

Kauppalehti kirjoitti Puolasta, politiikasta, lehdistönvapaudesta ja EU-tuista.

Pisteet priimatason haastateltavista ;)

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kurinpalautustoimet-voisivat-kostautua-puolan-talousihmeelle-suomalaisyrityksia-maassa-auttava-konsultti-pitaa-katseen-median-tilassa/bb518cc7-2679-43f2-89ef-da216f4946d7

July 3, 2020

Puola aukaisi kansainvälisen lentoliikenteen jälleen juhannuksen korvilla. Suomesta Puolaan lentää nyt Wizzair Turusta kolmeen kohteeseen, Norwegian on avaamassa Gdanskin ja Krakovan syyskuussa sekä Finnair Varsova-Helsinki -reitin elokuun alussa. Berliinistä Puolaan tuleville tie on auki normaalisti; ei rajamuodollisuuksia.

June 19, 2020

Suomalaisen kauppakillan (FTG) hallituksen AGM pidettiin kesäkuun puolivälissä - koronan takia myöhässä reilut 3kk ja tällä kertaa etänä.

Allekirjoittanut väistyi puheenjohtajan tehtävistä varalle ja uudeksi pj:ksi valittiin Marcin Bruszewski Fortumilta luotsaamaan kiltaa vuorostaan eteenpäin. Uusi hallitus kokonaisuudessaan näyttääpi tältä:

  • Marcin Bruszewski (Fortum, Head of Legal Affairs Region Poland), Chairman, SPCC Board Member

  • Tuomas Asunmaa (Spondeo) Vice Chairman, SPCC Board Member

  • M...

May 29, 2020

Kauppakilta järjesti yhdessä mainion suurlähetystömme kanssa männä viikolla webinaarin jäsenilleen - aiheena keskustelu koronan vaikutuksista liiketoimintaan, näkymät ja kokemuksen hallituksen koronapaketeista. Tilaisuudessa oli vajaa 20 yritystä läsnä ja saimme kokea mielenkiintoisia ja värikkäitäkin kuvauksia tästä poikkeuksellisesta keväästä.

Yritykset ovat kärsineet koronalockdownista eri lailla - jotkut ovat jopa hyötyneet, mutta yhtä kaikki näkymät ovat sumeahkot. Liikuttava yksimielisyys saavutett...

May 17, 2020

Puolan hallitukselta on tullut hengästyttävään tahtiin uusia tukimuotoja ja ehdotuksia.

Kaksi mielenkiintoista viime ajoilta ovat vuokratuki työttömäksi joutuneille, jossa hallitus maksaisi osan vuokrasta sekä ns. 1000+ ohjelma jolla tuetaan Puolan turismisektoria.

1000+ tarkoittaa yksinkertaisesti 1000 zlotyn (reilut parisataa) voucheria, josta työnantaja maksaa satasen ja valtio loput. Näitä voidaan tarjota jos työntekijä on a) vakituisessa työsuhteessa ja b) tienaa alle keskipalkan 1250€/kk. Voucheri o...

April 22, 2020

Puolan valtio on julkistanut "anti-kriisi -kilpi" -tukipaketit 1.0, 2.0. ja ennakkotietoja kolmosesta.

Pääpiirteissään tukimuodot ovat:

- Palkan sivukulujen alennukset koronasta kärsineille yrityksille

- Palkkatuet, mikäli yritys toimii standby-tilassa tai alennetulla työajalla

- Mikrolainat mikrobisnekselle

- Tuet maatalousyrittäjille

- Tuet "nollatuntisopimustyöntekijöille"

- Tuet yksinyrittäjille tiettyyn tulorajaan saakka

- Vuokratuet isoissa ostoskeskuksissa

...

Lisäksi pankit ja muut rahoituslaitokset ovat...

April 16, 2020

Koostamme asiakkaillemme uutiskirjeen Puolasta joka toinen viikko.
 

Tässä linkki huhtikuun 16. päivän versioon.

Mikäli haluat postituslistallemme, eikun viestiä tulemaan!

April 2, 2020

Helmikuun inflaatio nousi 4,7% vuositasolla, ollen korkein sitten eurokriisin ajan 2011 ja tällä hetkellä hinnat nousevat Puolassa EU:n korkeinta vauhtia. Viimeisen kolmen kuukauden aikana inflaatio on kiihtynyt nopeasti, vielä syksyllä liikuttiin alle kolmen prosentin tasoilla.

Ajureina ovat olleet etenkin ruoan hinnan nousu sekä palkkojen yleinen nousu, joka on ollut 7% vuositasolla jo jonkin aikaa sekä minimipalkan 15% nosto vuoden alusta.

Koronan on ennustettu laskevan hintoja tietyilla sektoreilla (e...

Please reload