Sähkeitä Puolasta!

May 17, 2020

Puolan hallitukselta on tullut hengästyttävään tahtiin uusia tukimuotoja ja ehdotuksia.

Kaksi mielenkiintoista viime ajoilta ovat vuokratuki työttömäksi joutuneille, jossa hallitus maksaisi osan vuokrasta sekä ns. 1000+ ohjelma jolla tuetaan Puolan turismisektoria.

1000+ tarkoittaa yksinkertaisesti 1000 zlotyn (reilut parisataa) voucheria, josta työnantaja maksaa satasen ja valtio loput. Näitä voidaan tarjota jos työntekijä on a) vakituisessa työsuhteessa ja b) tienaa alle keskipalkan 1250€/kk. Voucheri o...

April 22, 2020

Puolan valtio on julkistanut "anti-kriisi -kilpi" -tukipaketit 1.0, 2.0. ja ennakkotietoja kolmosesta.

Pääpiirteissään tukimuodot ovat:

- Palkan sivukulujen alennukset koronasta kärsineille yrityksille

- Palkkatuet, mikäli yritys toimii standby-tilassa tai alennetulla työajalla

- Mikrolainat mikrobisnekselle

- Tuet maatalousyrittäjille

- Tuet "nollatuntisopimustyöntekijöille"

- Tuet yksinyrittäjille tiettyyn tulorajaan saakka

- Vuokratuet isoissa ostoskeskuksissa

...

Lisäksi pankit ja muut rahoituslaitokset ovat...

April 16, 2020

Koostamme asiakkaillemme uutiskirjeen Puolasta joka toinen viikko.
 

Tässä linkki huhtikuun 16. päivän versioon.

Mikäli haluat postituslistallemme, eikun viestiä tulemaan!

April 2, 2020

Helmikuun inflaatio nousi 4,7% vuositasolla, ollen korkein sitten eurokriisin ajan 2011 ja tällä hetkellä hinnat nousevat Puolassa EU:n korkeinta vauhtia. Viimeisen kolmen kuukauden aikana inflaatio on kiihtynyt nopeasti, vielä syksyllä liikuttiin alle kolmen prosentin tasoilla.

Ajureina ovat olleet etenkin ruoan hinnan nousu sekä palkkojen yleinen nousu, joka on ollut 7% vuositasolla jo jonkin aikaa sekä minimipalkan 15% nosto vuoden alusta.

Koronan on ennustettu laskevan hintoja tietyilla sektoreilla (e...

March 20, 2020

Puolan zloty on heikentynyt nopeasti 4,30 tasolta > 4,5 tasoille euroa vastaan. Tämä on tyypillinen markkinareaktio - turbulenssin iskiessä zloty "ottaa hittiä" reunavaluuttana (risk aversion), ja suhteellisen likvidinä sellaisena. Tällä viikolla myös keskuspankin koronlaskupäätös kiihdytti laskua. Zlotyn heikentyminen tietenkin avustaa vientiteollisuutta, kuten finanssikriisin aikana, mutta tällä kertaa maassa ei ole ulkomaisiin valuuttalainoihin liittyvää kuplaa.

Heiluntaa on varmasti odotettavissa tul...

March 14, 2020

Puolan hallitus otti käyttöön ripeät toimet tällä viikolla. Torstaina 12.3. ilmoitettiin kaikkien oppilaitosten (päiväkodeista yliopistoihin) sulkemisesta ainakin kahdeksi viikoksi ja heti seuraavana iltana hallitus ilmoitti rajojen sulkemisesta viikonloppuna - maahan ei pääse enää ulkomaalaisia (ellei ole työ- tai oleskelulupaa). Kauppakeskuksissa saa olla auki enää ruokakaupat, apteekit ja pesulat. Ravintolat ja kahvilat saavat myydä ainoastaan kotipakkauksia.

Talouselämän puolella yritysten on annetta...

March 2, 2020

Viime vuonna Puola myönsi lähes puoli miljoonaa työlupaa EU:n ulkopuolisille maahanmuuttajille. Tämä oli 35% nousu toissavuoteen verrattuna. Puola on viimevuosina vastaanottanut eniten EU:n ulkopuolisia maahanmuuttajia kuin kukaan muu jäsenmaa. Luonnollisesti suurin osa Puolaan tulevasta ulkomaisesta työvoimasta on ukrainalaisia, joiden kokonaismäärästä on suuresti vaihtelevia arvioita (1-2 miljoonaa).

Viime vuonnakin ¾ työluvista myönnettiin ukrainalaisille, yhteensä 330,000. Aasialaisille myönnetyt työ...

February 24, 2020

Puolan harmaan talouden arvoksi on laskettu 10.8% maan BKT:sta, mikä vastaa 229 miljardia zlotya eli n. 53mrd euroa - suuruusluokka on siten sama kuin Suomen valtion budjetin. Harmaa talous aiheuttaa siten Puolan valtion kassaan noin 10mrd euron vajeen.

Sektoreista eniten harmaata taloutta eli käytännössä käteiskauppaa esiintyy kaupassa ja logistiikassa, rakennusalalla, teollisuudessa sekä kiinteistöalalla. Harmaan talouden osuus BKT:sta laski kuitenkin yli 7% viime vuodesta.

Päivittäisessä elämässä harma...

February 5, 2020

Puolan BKT:n kasvu vuodelle 2020 ennustetaan olevan noin 3,5% tasolla. Vielä vuosi sitten kasvun ennakoitiin olevan yli 4% tasolla - ennusteita on nyt reivattu alaspäin monen tekijän summana: a) etenkin Saksan teollisuuden/kysynnän hidastuminen vaikuttaa Puolaan b) palkkojen nousu ja inflaatio vaikuttavat investointihalukkuuteen c) yksityisen kulutuksen kasvun hidastuminen Puolassa.

Palkat jatkavat yli 6% kasvussa ja yksityisen sektorin palkat ovat jo lähes 1300€/kk bruttotasolla. Taloudessa on täystyöll...

January 14, 2020

Vuosi 2019 oli sopivan kiireinen - kun kolme messukeikkaa otetaan mukaan, niin avustimme yli 50:tä suomalaista yritystä Puolan markkinoilla. Projekteja oli jälleen laidasta laitaan: go-to market, markkinatutkimuksia, jälleenmyyjähakua, asiakkaiden kontaktointeja/liidigenerointia, myyntitunnusteluja, jälleenmyyjäverkoston luominen, mystery shopping, toimitilojen etsintä sekä konsultointiprojekteja (mm. lähetettyjen työntekijöiden verotus, rahoitus, yrityskauppa). Ilmaisia vinkkejäkin on annettu kuukausit...

Please reload