Sähkeitä Puolasta!

March 20, 2020

Puolan zloty on heikentynyt nopeasti 4,30 tasolta > 4,5 tasoille euroa vastaan. Tämä on tyypillinen markkinareaktio - turbulenssin iskiessä zloty "ottaa hittiä" reunavaluuttana (risk aversion), ja suhteellisen likvidinä sellaisena. Tällä viikolla myös keskuspankin koronlaskupäätös kiihdytti laskua. Zlotyn heikentyminen tietenkin avustaa vientiteollisuutta, kuten finanssikriisin aikana, mutta tällä kertaa maassa ei ole ulkomaisiin valuuttalainoihin liittyvää kuplaa.

Heiluntaa on varmasti odotettavissa tul...

March 14, 2020

Puolan hallitus otti käyttöön ripeät toimet tällä viikolla. Torstaina 12.3. ilmoitettiin kaikkien oppilaitosten (päiväkodeista yliopistoihin) sulkemisesta ainakin kahdeksi viikoksi ja heti seuraavana iltana hallitus ilmoitti rajojen sulkemisesta viikonloppuna - maahan ei pääse enää ulkomaalaisia (ellei ole työ- tai oleskelulupaa). Kauppakeskuksissa saa olla auki enää ruokakaupat, apteekit ja pesulat. Ravintolat ja kahvilat saavat myydä ainoastaan kotipakkauksia.

Talouselämän puolella yritysten on annetta...

March 2, 2020

Viime vuonna Puola myönsi lähes puoli miljoonaa työlupaa EU:n ulkopuolisille maahanmuuttajille. Tämä oli 35% nousu toissavuoteen verrattuna. Puola on viimevuosina vastaanottanut eniten EU:n ulkopuolisia maahanmuuttajia kuin kukaan muu jäsenmaa. Luonnollisesti suurin osa Puolaan tulevasta ulkomaisesta työvoimasta on ukrainalaisia, joiden kokonaismäärästä on suuresti vaihtelevia arvioita (1-2 miljoonaa).

Viime vuonnakin ¾ työluvista myönnettiin ukrainalaisille, yhteensä 330,000. Aasialaisille myönnetyt työ...

February 24, 2020

Puolan harmaan talouden arvoksi on laskettu 10.8% maan BKT:sta, mikä vastaa 229 miljardia zlotya eli n. 53mrd euroa - suuruusluokka on siten sama kuin Suomen valtion budjetin. Harmaa talous aiheuttaa siten Puolan valtion kassaan noin 10mrd euron vajeen.

Sektoreista eniten harmaata taloutta eli käytännössä käteiskauppaa esiintyy kaupassa ja logistiikassa, rakennusalalla, teollisuudessa sekä kiinteistöalalla. Harmaan talouden osuus BKT:sta laski kuitenkin yli 7% viime vuodesta.

Päivittäisessä elämässä harma...

February 5, 2020

Puolan BKT:n kasvu vuodelle 2020 ennustetaan olevan noin 3,5% tasolla. Vielä vuosi sitten kasvun ennakoitiin olevan yli 4% tasolla - ennusteita on nyt reivattu alaspäin monen tekijän summana: a) etenkin Saksan teollisuuden/kysynnän hidastuminen vaikuttaa Puolaan b) palkkojen nousu ja inflaatio vaikuttavat investointihalukkuuteen c) yksityisen kulutuksen kasvun hidastuminen Puolassa.

Palkat jatkavat yli 6% kasvussa ja yksityisen sektorin palkat ovat jo lähes 1300€/kk bruttotasolla. Taloudessa on täystyöll...

January 14, 2020

Vuosi 2019 oli sopivan kiireinen - kun kolme messukeikkaa otetaan mukaan, niin avustimme yli 50:tä suomalaista yritystä Puolan markkinoilla. Projekteja oli jälleen laidasta laitaan: go-to market, markkinatutkimuksia, jälleenmyyjähakua, asiakkaiden kontaktointeja/liidigenerointia, myyntitunnusteluja, jälleenmyyjäverkoston luominen, mystery shopping, toimitilojen etsintä sekä konsultointiprojekteja (mm. lähetettyjen työntekijöiden verotus, rahoitus, yrityskauppa). Ilmaisia vinkkejäkin on annettu kuukausit...

December 16, 2019

Tässäpä muutama talousluku Puolasta loppuvuodelta:

- Työttömyys 5,1% (se korkeampi versio)

- BKT:n kasvuennuste noin 4% ja ensi vuodelle hidastuen 3,5%:n tasolle

- Kaupan myynti +5% y/y

- Teollisuuden tuotanto +3,1% y/y

- Kuluttajaluottamusindeksi laski marraskuussa

- Inflaatio 2,3%

- Keskipalkka nousi 7,7% vuodentakaisesta

- Keskipalkka oli 4931 PLN /kk brutto (n. 1200€/kk). Mediaanipalkka oli 2900PLN netto eli puolet työllisistä saa kouraan noin vähemmän kuin 700€ kuussa

-

December 9, 2019

Tänään 9. joulukuuta oli "Suomi-päivät"  Pilan kaupungissa Wielkopolskan pohjoispäädyssä. Pila kirjoitetaan puolalaisella ällällä, lausuen Piva. Suomeksi se tarkoittaa sahaa.

Vaikka sainkin kunnian pitää pienen alustuksen Suomesta ja SPCC:stä ja Weronika esitelmöi tehokkaasti Spondeon niin tilaisuuden tähti oli Aito Suomalainen Joulupukki suoraan Korvatunturilta. Kuten kuvasta näkyy, oli paikallisen BoxPron edustaja hieman hämmentynyt kun Joulupukki istahti kuuntelemaan hänen puheenvuoroaan mutta hyvinhä...

December 7, 2019

Kauppakillan järjestämät Suomi 102 -juhlat pidettiin tänä vuonna Varsovassa, legendaarisessa Hotel Bristolissa perjantaina 6.joulukuuta. Juhliin osallistui noin 120 suomalaisen businessyhteisön edustajaa ja juhlia kunniottivat läsnäolollaan myös Suomen ja Eestin suurlähettiläät. Hotel Bristolin ja Suomen yhteys juhli tänä vuonna satavuotista taivaltaan, olihan itsenäisen Suomen ensimmäinen "lähetystö" nimenomaan Hotel Bristolissa vuonna 1919 ennen varsinaiseen lähetystökiinteistöön asettumista.

Tilaisuut...

November 25, 2019

Saimme kunnian osallistua Poznanin alueen "Business Finlandin" eli kasvurahasto WPFR:n järjestämään "Doing business in Scandinavia" -seminaariin perjantaina 22.11.

Osallistujia oli noin kuutisenkymmentä, suurin osa eri yrityksistä laidasta laitaan - kävimme hyviä keskusteluja niin IT-yritysten, elintarvikevalmistajan, metallipajojen sekä pakkausvalmistajan kanssa. Useimmilla on joku Skandinavian maa "auki" mutta harvoilla vielä Suomen markkina. Alkuvuoden suunnitelmamme onkin katsoa saisimmeko myös Puola...

Please reload