top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Elokuun talouslukuja

BKT kasvoi vuoden toisella neljänneksellä odotusten mukaisesti 3,3% viime vuoteen nähden. Investoinnit kasvoivat yli 7%. 2013 BKT-kasvuennusteet vaihtelevat 3,2-3,6% välillä. Ensi vuoden ennusteita on tarkistettu hieman alaspäin Ukraina-kriisin johdosta, mutta kristallipallot näyttävät edelleen yli 3% kasvuennusteita.

Työttömyysaste riippuu laskijasta: Eurostatin ilmoittama luku on 9% ja Puolan tilastokeskus vakuuttaa työttömyyden olevan 11,9%. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että molemmat instituutiot ovat yhtä mieltä siitä, että trendi on laskeva.

Puolan zloty on heikentynyt viime kuukausien aikana hieman lähinnä Ukraina-hermoilun vuoksi, valuutta treidaa tällä hetkellä tasolla 4,2 suhteessa euroon. Vientiteollisuus kiittää!

Inflaatio on matalalla tasolla: Puolan valtionvarainministeriön vuoden 2014 inflaatioennuste on 0,4% ja ensi vuodelle povataan 1,5% inflaatiota.

Chart

bottom of page