top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Tuotantoinvestointi Toruniin?

Kävimme hiljattain asiakkaan kanssa tarkastamassa potentiaalista tuotantotilaa Torunissa. Tällä kertaa valinta ei osunut tähän kauniiseen Kopernikuksen kotikaupunkiin, mutta ajattelin summata tänne hieman reissun antia:

- Torunin asukasluku 205t, viereisessä Bydgoszczin kaupungissa n. 360t -> puhutaan siis vajaan miljoonan asukkaan talousalueesta

- Alueen työttömyysaste lähes 20%

- Palkkataso selvästi Puolan keskiarvoa alempana; tuotannon työntekijöiden palkkatoive lähtee tasosta 2000zl / kk (480€/kk). Insinöörien palkat liikkuvat 6000-8000zl tasolla (1440-1920€/kk brutto)

- Taitavaa ja motivoitunutta työvoimaa on tällä hetkellä erittäin hyvin saatavilla, johtuen Sharpin päätöksestä ajaa alas Puolan tuotantoa. Sharpin tuotanto on myyty Slovakialaiselle UMC:lle. Sharpin päätös on vaikuttanut luonnollisesti myös tehtaan ympärille syntyneeseen alihankintaportaaseen.

- Suurin suomalainen yritys Torunin alueella on OpusCapita (entinen Itella), jolla on Torunissa kirjanpidon prosessien ulkoistuskeskus

- Tuotantotilaa on hyvin saatavilla (<2€/m2)

TÄKY:

N. 15km Torunista pohjoiseen sijaitsee Lysomicen erityistalousalue (SEZ), jonne investoimalla on mahdollista saada 35-55% verohelpotuksia. Erityistalousalueen verohelpotukset ovat voimassa vuoteen 2026 saakka.

bottom of page