top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Ajankohtaista taloudesta

Puolassa on ajauduttu erikoiseen taloustilanteeseen:BKT kasvoi Q3:lla ennusteita paremmin, 3,3% y/y, mutta samaan aikaan maan hintakehitys on ajautunut deflaation puolelle. Deflaation ajureina ovat toimineet etenkin halventunut energia ja ruoka, mutta vaarana on että deflaatiokehitys vaikuttaa heikentyvästi myös kuluttajien tottumuksiin. Keskeinen ohjauskorko on tällä hetkellä 2% mutta ekonomistien ennusteissa koronlaskun todennäköisyys on 50-50.

Toisaalla Eurostat julkaisi viimeisimmät kuluttajien ostovoimatilastot; siinä puolalaisten kuluttajien ostovoima on itäisen Keski-Euroopan keskitasoa, 67% EU:n keskitasosta. Puolaa paremmin sijoittuvat mm Tsekki (82%) ja Viro (73%) sekä huonommin Unkari (66%), Latvia (64%) ja Kroatia (61%). Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden puolalaisten ostovoima on noussut yhden prosenttiyksikön.

Chart

bottom of page