top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Puolan poliittinen tilanne

Puolan lokakuisissa parlamenttivaaleissa konservatiivinen PiS -puolue saavutti murskavoiton: hieman alle 40% äänistä ja enemmistö parlamenttiin. Äänetysprosentti jäi hieman yli 50%:n, heijastaen yleistä tyytymättömyyttä politiikkaan, vaihtoehtojen puutteeseen mutta toisaalta asian voi kääntää niinkin päin että alhainen äänestysprosentti tarkoittaa että asiat ovat olleet hyvin - ei asiaa barrikaadeille. Niin tai näin, poliittinen ympäristö onkin yhtäkkiä kuin 10 vuotta sitten, eikä se ole pelkästään hyvä asia.

PiS lupasi vaaliohjelmissaan mm 500zl lapsilisän per lapsi, pistää pankit ja vähittäiskauppaketjut verolle, alentaa pienten yritysten tuloveron 15% (nyt 19%) sekä "palauttaa Puolan aseman sille tasolle mille se kuuluu"; käytännössä tarkoittaen "orbanilaista EU-politiikkaa". Suuri osa lupauksista olivat populistisia vailla rahoituspohjaa, mutta osa uudistuksista kuten pankkivero on mennyt tai menossa läpi. PiS yhteistyössä presidentin kanssa myös kumosi edellisen hallituksen päätöksen tribunal courtin -jäsenistä, josta on tullut perustuslaillinen kysymys.

Oma tulkintani: PiS:llä oli ja on mahdollisuus tehdä hyviä uudistuksia ja laittaa talouselämään sekä kansalaisten vaurastumiseen vauhtia, kuten heidän "virallinen" tavoitekin on ollut. Kuitenkin PiS:llä on kaksi ongelmaa: trauma Smolenskin lento-onnettomuudesta sekä taipumus kahtiajakavaan politiikkaan. Uudistuksissa ei suurimmalta osin ole mitään vikaa jos niille löytyy rahoituspohja, mutta puolueelta puuttuu nöyryys ja toisaalta he ovat erittäin riidanhaluisia niin kotimaassa kuin EU:ssa. PiS ei ymmärrä, että Tribunal court -asia sekä mm valtionyritysten toimitusjohtajien vaihto "omiin miehiin" eivät lisää kannatusta; ne ekstrakannattaja, mitkä vaaleissa voitettiin kokevat että PiS ei olekaan uudistunut vaan jatkaa samalla änkyrälinjalla kuin 10v sitten.

Edellinen valtapuolue PO kaatui kolmeen seikkaan: Donald Tuskin lähtöön Eurooppaan, skandaaleihin (mm niin kutsuttu "tapegate") sekä ylimielisyyteen; PiS:n vaalikampanjat ovat todella ammattimaisia ja urheilusta tuttu vastustajan kunnioitus on unohtunut. Lisäksi puolue oli vallassa 8 vuotta, kyllähän suomalaisetkin tuppaavat vaihtamaan pääministeripuoluetta.

Busineksen kannalta on tärkeää muistaa, että Puolassa tehtiin mittavat talousuudistuksen jo 90-luvun alussa, ja talouden fundamentit ovat erittäin vakaat. On vaikea nähdä, että PiS onnistuisi pilaamaan talousympäristön; talous ja politiikka kulkevat kuitenkin eri tahtia. Suurin muutos tullee olemaan hieman poukkoilevampi lainsäädäntö ja tiukemmat labor law -muutokset.

Ennustus:

- Uusi puolue Nowoczesna.pl (moderni Puola) tulee nousemaan suosiossa PO:n rinnalle ja ehkä ohikin

- PiS törmää budjettiongelmiin uudistuksien kanssa

- PiS jatkaa änkyrälinjalla

- Kansa alkaa hiljalleen protestoimaan

> 1-2 vuoden sisään näemme ennenaikaiset vaalit, jossa äänestysprosentti nousee 60-70% tasolle ja PiS jää oppositioon (ellei puolue maltillistu)

bottom of page