top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Nousua keski- ja minimipalkoissa sekä ukrainalaisten tulo työmarkkinoille

Yleinen palkkataso Puolassa jatkaa tasaista nousuaan. Puolan tilastokeskuksen raportoima keskikuukausipalkka kohosi elokuussa vuoden takaiseen nähden yli neljä prosenttia 4213 zlotyyn, eli noin 980 euroon. Samaan aikaan työllisyys parani yli 3 prosenttia. Alueelliset, ammatti- ja toimialakohtaiset erot ovat edelleen suuria, joten keskipalkasta ei kannata vetää suoria johtopäätöksiä rekrytointien pohjaksi.

Hallitus puolestaan yllätti nostamalla minimipalkkaa peräti 8% 2000 zlotyyn kuukaudessa. Aiemmin kaavailtu korotus olisi ollut nykyisestä 1850 zlotysta 1920zl:n. Uusi minimipalkka tulee voimaan ensi vuoden alusta. Myös tuntipalkkojen suhteen tulee korotus, uusi minimituntipalkka tulee olemaan 12 zlotya tunnilta.

Tutkimusten mukaan neljännes yrityksistä suunnittelee palkankorotuksia ensi vuodelle.

Tänä vuonna selkeästi havaittava trendi on ollut ukrainalaisen työvoiman lisääntyminen jopa täällä Länsi-Puolassa. Tuttu sähköurakoitsija kehuu kilvan ukrainalaisia työmiehiään, jotka mahdollistavat nopeammat urakointiajat, toinen tuttu yrittäjä taasen kertoo henkilöstövuokraajien tarjoavan aggressiivisesti ukrainalaisia matalapalkkatöihin. Itse olen huomannut että supermarketin lihatiskin sekä kassaneitien puheeseen on saapunut hieman itäistä aksenttia.

bottom of page