top of page
scott-graham-OQMZwNd3ThU-unsplash.jpg

TOIMINTA 
PUOLASSATyösopimukset
 

Puola on sopimuskulttuuri - normaali työsopimus on tyypillisesti standardimuodossakin usean sivun mittainen.

 

Sopimustyyppejä ovat:

"Umowa o prace" - ns. normaali työsopimus

"Umowa o zlecenie" - eli jonkin tehtävän suorittamiseen tehty sopimus (esim. tuntityö)

"Umowa o dzielo" - eli jonkin konkreettisen tuloksen aikaansaamiseksi tehty työsopimus, jossa ei ole sosiaalikuluja mukana.

B2B - sopimus, jossa vastapuoli laskuttaa oman toiminimen kautta

 

Sos. maksuista aiheutuva sivukulukerroin on noin 21% bruttopalkan päälle. Työsopimusta tehtäessä työntekijän kanssa sovitaan tyypillisesti nettopalkka, mutta sopimukseen voi laittaa kumman vain. Sosiaalikuluja ei makseta jos palkattava on opiskelija ja alle 26-vuotiaat ovat vapautettuja tuloverosta.

 

Irtisanomisajat ovat 2vk-3kk, riippuen työsuhteen kestosta. Ammattiyhdistysliikkeet ovat aktiivisia lähinnä kaivos- ja telakka-aloilla. Koeaika on max 3 kuukautta.

 

Puolassa on myös tyypillistä ns. toiminimiyrittäjyys (B2B-sopimukset), jossa työntekijä laskuttaa työn alvillisena oman yrityksensä nimissä. Tämä tapa on yleistä etenkin myyjien, asiantuntijoiden ja johtajien keskuudessa. Puolassa on yli 2 miljoonaa toiminimiyrittäjää!

 

Tyypillinen työnantajan tarjoama etu on yksityinen terveydenhoito sekä "sporttikortti", joskin viime vuosien työvoimapulan aikana työsuhde-etujen määrä on lisääntynyt ja saattaa kattaa myös ruokailun, koulutusta, terveydenhuollon koko perheelle jne. 

Kilpailukiellosta tulee työnantajalle 25% lisäkustannus kilpailukiellon ajalta.

Puolankielinen palkkalaskuri: https://wynagrodzenia.pl/kalkulator-wynagrodzen

Tarjoamme neuvontaa työsopimusasioissa, myös lähetettyjen työntekijöiden palkkausasioissa, sekä sopimusten laatimisessa useampien kymmenien sopimusten kokemuksen pohjalta.

 

bottom of page