top of page
scott-graham-OQMZwNd3ThU-unsplash.jpg

TYÖSOPIMUKSET

Puolassa käytössä olevat työsopimustyypit

Aivan aluksi on mainittava, että Puola on sopimuskulttuuri, jossa joka hemmetin asiasta pitää leipoa sopimus. Työsopimuksetkin ovat tyypillisesti useita sivuja pitkät,.

Ns. sivukulukerroin on noin 21% bruttopalkan päälle. Työsopimusta tehtäessä työntekijän kanssa sovitaan tyypillisesti nettopalkka, mutta sopimukseen voi laittaa kumman vain. Sosiaalikuluja ei makseta jos palkattava on opiskelija ja alle 26-vuotiaat ovat vapautettuja tuloverosta. Toisin sanoen opiskelijan palkkaamisessa nettopalkka = bruttopalkka = kulu yritykselle.

 

Irtisanomisajat ovat 2vk-3kk, riippuen työsuhteen kestosta. Ammattiyhdistysliikkeet ovat aktiivisia lähinnä kaivos- ja telakka-aloilla. Koeaika on max 3 kuukautta.

 

Puolassa on myös tyypillistä ns. toiminimiyrittäjyys (B2B-sopimukset), jossa työntekijä laskuttaa työn alvillisena oman yrityksensä nimissä. Tämä tapa on yleistä etenkin myyjien, asiantuntijoiden ja johtajien keskuudessa. Puolassa on yli 2 miljoonaa toiminimiyrittäjää ja se on useilla aloilla "maan tapa". B2B-sopimuksessa ei tule mainita työsopimukseen viittaavia asioita, kuten lomia.

 

Tyypillinen työnantajan tarjoama etu on yksityinen terveydenhoito sekä "sporttikortti", joskin viime vuosien työvoimapulan aikana työsuhde-etujen määrä on lisääntynyt ja saattaa kattaa myös ruokailun, koulutusta, terveydenhuollon koko perheelle jne. 

Kilpailukiellosta tulee työnantajalle 25% lisäkustannus kilpailukiellon ajalta.

Puolankielinen palkkalaskuri: https://wynagrodzenia.pl/kalkulator-wynagrodzen

Tarjoamme neuvontaa työsopimusasioissa, myös lähetettyjen työntekijöiden palkkausasioissa, sekä sopimusten laatimisessa useampien kymmenien sopimusten kokemuksen pohjalta.

 

takenori-okada-8F1A1fq2IV0-unsplash.jpg

Yrityksen perustaminen

bianca-fazacas-LMV1x7vuQpQ-unsplash (1).jpg

Verohelpotukset (SEZ)

david-mohseni-4TQhlBmqey0-unsplash.jpg

Työsopimukset

anna-gru-b_RemSkG2uE-unsplash.jpg

Verotus

Image by Sebastian Huber

Businesskulttuuri

Image by Nastya Dulhiier

Toimitilat Puolasta

Image by Christian Lue

EU-tuet

bottom of page