top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Vientivetoista kasvua

Puolassa on havaittavissa vientivetoista kasvua: vienti kasvoi +5,6% tammi-heinäkuussa vuoden takaiseen. Tuontikin kasvoi 3% samalla jaksolla ja kauppatase on positiivinen

  • Talouskasvu Q2:lla oli 3% y/y ja 3,1% Q1:llä, koko vuoden ennusteita on viime aikoina yleisesti otettu alaspäin n. 3,5-3,8% tasosta ja 3,5% kasvunkin saavuttaminen vaatii ns. vauhdikasta loppuvuotta

  • Inflaatio pysyttelee hieman miinuksella

  • Puolan julkinen velka on kasvanut 6,8% vuoden alusta, mikä on kovinta tahtia tällä vuosituhannella. Hallituksen lukuisat toimet, etenkin lapsilisäohjelma 500+ kasvattavat julkista syömäpuolta nopeasti kun taas uudet verot (pankkiverot, kaupan vero) eivät, vielä ainakaan, tasapainota tarpeeksi. 500+ ohjelma tulee maksamaan Puolalle 17bln zlotyä tänä vuonna (alkoi toukokuussa), ja hallitus on avoimesti kertonut 5bn PLN vajeesta sen rahoittamisesta

  • Moody’s rating pysyi A2:ssa (negative outlook)

  • Työttömyys 8,5% elokuussa Puolan tilastokeskuksen mukaan. Eurostatin vastaava lukema oli 6,1%. Työttömyys on alhaisimmalla tasollaan sitten vuoden 1991.

bottom of page