top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Tuotanto- ja logistiikkarakentaminen kuumenemassa

Tuotanto- ja logistiikkamarkkina on lämpimässä vedossa Puolassa investointien ja talouskasvun vetäessä. Alkuvuoden aikana solmittiin vuokrasopimuksia ennätyksellisesti 1,3m m2:n edestä.

Myös alan rakentaminen on vauhdissa, H1:n lopussa uutta tuotanto- ja logistiikkatilaa oli rakenteilla 742000m2, josta puolet on spekulatiivista eli vielä vuokraamatonta tilaa.

Talouskasvun ja sijainnin ohella markkinan houkuttelevuutta lisää Euroopan alhaisimpiin kuuluvat vuokrahinnat: uuden tilan neliövuokra liikkuu 2-3€:n välillä suurissa business parkeissa, minkä päälle käyttömaksut ovat noin euron luokkaa per m2. On toki huomattavaa, että paikallisten toimijoiden omistamien pienempien kohdeiden hinnat ovat usein selvästi korkeammalla tasolla (3-4€/m2), vaikka laadullisesti ja sijainnillisesti ne eivät ole lähimainkaan samalla tasolla.

Vapaana olevien tilojen määrä on keskimäärin noin 6%, mutta alueelliset erot ovat suuria. Tietyissä kaupungeissa, kuten Poznanissa on tällä hetkellä vuokraajan markkinat mutta alueellisissa keskuksissa kuten Bydgoszcissa, Torunissa ja Opolessa ei suurempia tiloja ole käytännössä saatavilla. Suurimmat rakennuskohteet ovat tällä hetkellä Varsovan, Poznanin ja Keski-Puolan eli Lodzin alueella moottoriteiden risteyksessä.

Osa business parkeista sijaitsee erityistalousalueilla, missä on mahdollisuus päästä verohelpotusten piiriin.

Toimistotilamarkkina on niin ikään ennätysvauhdissa. Uuden toimitilan neliövuokrat Varsovassa on yli 20€/m2 kun taas muualla Puolassa tasot ovat 11-17€ neliöhinnan välillä. Alueelliset erot ovat tässäkin suuria.

bottom of page