top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Ilmanlaatu puhuttaa

Hiilen- ja roskanpoltosta johtuva savusumu on ollut tänä talvena kaikkien huulilla ja nenillä, ja aihe on saanut julkisuutta Suomessakin. Euroopan 50 saastuneimmasta kaupungista yli 30 sijaitsee Puolassa ja etenkin pienillä paikkakunnilla ja kylissä tilanne on vielä isoja kaupunkeja huonompi. Paikallisesti yksi savuttaja saattaa pilata koko korttelin ilman.

Pahimmat saastuttajat eivät ole niitä, jotka käyttävät huonolaatuista hiiltä vaan ne, jotka tunkevat lämmityskattilaan kaiken mitä käsiin saavat. Yksi perhe kertoi televisiossa jätteenlajittelustaan seuraavasti: Lajittelemme jätteet niihin, jotka poltetaan päivällä ja niihin, jotka poltetaan yöllä. Naapurit kiittävät.

Ilmanlaatu on monessa kaupungissa ollut huonompi kuin savusumusta tunnetussa Pekingissä. Useat kaupungit ovat siirtäneet julkisen liikenteen maksuttomaksi pahimpien päivien ajaksi. Nykyinen hallitus on ollut hiilenpolton ja hiilenkäytön tukija, mutta ovat nyt korvamerkinneet 10miljardia zlotya (2,3mrd€) ympäristöystävällisemmän energiantuotannon kehittämiseen. Hallitus aikoo tukea köyhimpien perheiden lämmityskattiloiden uusimisia 80%:sti (maksavat noin 1500€). Krakovassa on käynnissä joukkorahoituskampanja, jolla tähdätään 4000 ”dust-eating plants” istuttamiseen.

Omaa asuinpaikkaa etsiessäni yksi tärkeä kriteeri oli nuuskia silmämääräisesti naapuruston piiput ja arvioida onko alueella savua talvisin. Viime talvena ei ollut mutta tänä talvena on kylältä puhaltanut savua meidänkin naapurustoon. Ja täällä se savu haisee hieman erilaiselta kuin suomalainen puulämmitteinen lauantaisauna.

bottom of page