top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Puolalaisia kuluttajapalveluja

Monesti minulta kysytään, missä Puola on Suomea edellä. Yksi vastauksistani on yleensä kuluttajapalvelut, kun taas lähes kaikessa sähköiseen asiointiin liittyvässä Puola taapertaa vielä takamatkalla.

Jatkokysymyksenä tulee sitten tarkennus, että kerroppas esimerkkejä. Tässä muutama mielenkiintoinen sellainen.

Lääkärivertailut – znanylekarz.pl

Aivan loistava palvelu yksityisen lääkärivierailun bookkaamiseen. Palvelusta löytyy lähes kaikki Puolan lääkärit, joilla on oma vastaanotto tai vastaanotto lääkärikeskuksessa. Lääkärit ovat asiakkaiden toimesta arvioitu 1-5 tähdellä ja kommenteista voi lukea hyvät ja huonot puolet. Palvelusta näkee myös lääkäreiden vapaat ajat ja sitä myötä myös ajanvaraus onnistuu tätä kautta. Valintaa helpottaa vielä näppärä karttasovellus.

Maantiepalvelut – yanosik.pl

Kymmenillä tuhansilla maanteillä matkustavilla on päällä yanosikin palvelu, joka yhdistää karttaan tien varren palvelut, ruuhkat, onnettomuudet, tolppakamerat ja myös päivittäiset tutkat. Palvelu on totta kai autoilijoiden oman aktiivisuuden varassa. Moderni versio Salovaara liikenteessä –ohjelmasta.

Reittiopas – jakdojade.pl

Jakdojade on kaupallistanut hienosti samanlaisen palvelun kuin Helsingin reittiopas. Ilmeisesti Suomenkin valloitus on ollut tapetilla.

Auto minuuttivuokralla – traficar.pl

Varsovassa yleistynyt palvelu, saman kaltainen kuin citycarclub, paitsi että hinnoittelu on huomattavasti ystävällisempää. Palvelun autot ovat vapautettu pysäköintimaksuista.

Vaihtoehto Uberille – mytaxi.pl

MyTaxin applikaatio on samanlainen kuin Uber, paitsi että se on ns. kotimainen palvelu. Varsovassa palvelu on (Uberin kanssa) integroitu google mapsiin, josta voi tilata MyTaxin ja jossa näkee missä autot liikkuvat. Puolan hallitus ei ole yhtä vihamielinen Uberia kohtaan kuin Suomen, eräs kommentti hallituksen suunnasta oli kehotus paikallisia firmoja kehittämään yhtä hyvä palvelu.

Yökuskit – nightdrivers

Varsovassa toimiva Night Drivers ajaa autosi kotiin, jos olet lähtenyt kirkonkylälle omalla autolla ja ottanut napanderin pari. Ei mikään hittipalvelu mutta malja nousee pojille innovatiivisuudesta.

Valuutanvaihto – cinkciarz.pl

Tuhansilla ja taas tuhansilla puolalaisilla on valuuttatili, yleisimmin euro- tai puntatili. Nämä kaverit saivat tarpeekseen pankkien valuuttakursseista ja perustivat palvelun, jossa valuuttaa voi vaihtaa tilisiirroilla lähes reaaliajassa hyvin ystävälliseen kurssiin – tyypillisesti selvästi alle 1% marginaalilla. Yksi Puolan nopeimmin kasvaneita yrityksiä, itsekin käytän säännöllisesti.

Mobiilipankki – nestbank.pl

Noin kaksi vuotta vanha NestBank mahdollistaa pankkitilin avaamisen netin tai applikaation kautta, ilman eri visiittiä pankkikonttorissa. Tilit ja Visa-kortit ovat lisäksi ilmaisia. Olen tyytyväinen asiakas. Pankkipalveluihin liittyen on myös pakko mainita, että lähimaksu yleistyi Puolassa 2011-2012 eikä siitä ole viime aikoina kohkattu, kun kyseessä on standardipalvelu.

Ruokalähetit

Esimerkiksi Varsovassa on toiminut jo vuosikausia lukuisia ruokalähettipalveluita, joiden kautta hoidetaan tilaus, maksaminen ja odotellaan ruoan saapumista. Kotiinkuljetus ei maksa ekstraa ja joidenkin kautta saa vielä asiaankuuluvat juomat mukana. Palveluja ovat mm RoomService, Pyszne.pl ja uusimpana Uber Eats, eli Uberin kautta voipi tilata myös sapuskat.

Netti(huuto)kauppa allegro.pl

Mitä tahansa tavaraa tarvitsetkaan, niin se löytynee allegrosta. Kyseessä ei ole pelkkä käytetyn tavaran kauppapaikka vaan sieltä voi tilata niin uudet kellot kuin pihamökitkin. Palvelun laajuus on yksinkertaisesti mittava, ja Allegro yrityksenä on myös kasvanut ja ollut viime vuosina pääomasijoittajien kierrossa.

Postiautomaatit inpost.pl

Nämäkin yleistyivät Puolassa vuosia sitten, ja paikallinen InPost on myynyt tuhansia postipakettiautomaatteja ympäri maailmaa.

bottom of page