top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Savusumutaisteluun 30mrd€

130 miljardia Puolan zlotya suunnittelee hallitus käyttävänsä "anti-smog" -taisteluun seuraavan 5-10 vuoden aikana, lupaa pääministeri Morawiecki.

Iso businessmahdollisuus siis!

Suurin osa rahoista käytetään lämmityslaitteiden uusimiseen ja kyseessä on suorat tuet niille, joilla ei ole varaa uusia vanhoja kattiloita. Nykyisinkin kaupungit jo tukevat lämmitysjärjestelmien uusimisia, esimerkiksi kotikaupunkini Tarnowo Podgorne mainosti taannoin 80% tukea uuden uunin hankkimiseen.

Savusumu on todella suuri ongelma koko Puolassa. Etenkin 60-70 -luvun "laatikkotalot" polttavat uuneissaan kaikkea mitä irti saadaan ja hiilenpoltossakin monet käyttävät halpaa ja epäpuhdasta tavaraa. Ja tarkoitan todella, että kaikkea mitä saadaan - kun meillä kotona uusittiin lattiat ja laitoimme nettiin ilmoituksen että autotallista saa tulla hakemaan ilmaiseksi kasan laminaattia, puolet soittajista olivat hakemassa niitä poltettavaksi. Kun kotia etsin, niin kävin nuuskimassa kilometrin säteellä kaikki tiet analysoiden, mitkä talot mahdollisesti savuttavat talvella. Lapsen päivähoitopaikkaakin valittaessa kaksi vaihtoehtoa suljettiin ulos savuisen alueen takia.

Suomalaisena joskus on naurattanut kun aamuteeveessä sääsetä sanoo että ilmanlaatu on heikkoa pientaloalueilla kun takat käyvät lämpimänä. Aika kevyttä verrattuna täkäläiseen meininkiin, jossa eräs perhe määritteli roskien kierrätyksen näin: me lajitellaan roskat niihin jotka poltetaan ja niihin joita ei polteta.

bottom of page