top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Smog Smog Smog

Olipa hieno reissu Poznanin Plewiskan alueelle eilen pikkujouluihin. Koko alue kuin yhtä savustamoa ja takki haisee hiilisavulle. Viime viikolla olin lentokoneessa ja 30min laskua kapteeni ilmoitti, että kone lentääkin varakentälle. Katselin ikkunasta, että taivas on pilvetön eikä myrskyäkään ole. Kuitenkin olosuhteet paranivat sen verran että pääsimme laskuun. Kaupungin ylle saavuttaessa totesin, että täällähän on napakka sumun ja savusumun yhdistelmä eikä kentän valoja nähnyt riittävästi.

Tämä aihe pysyy talvi talvelta otsikoissa eikä edistystä parempaan tunnu tapahtuvan. Hallitus lupasi laittaa kymmeniä miljoonia savusumun taltuttamiseen mutta tulokset ovat toistaiseksi laihoja – tosin puolessa vuodessa tätä ongelmaa ei ratkaista.

Mikrotasolla hiilenpoltto lämmitykseen on yhä yleistä etenkin kylissä ja esikaupunkialueilla. Ongelmana ei kuitenkaan aina ole itse hiili, vaan sen laatu; monet polttavat mahdollisimman halpaa ”hiiltä”. Ja useat polttavat mitä käsiinsä saavat sekä kaiken roskan mikä tulta ottaa allensa. Näistä muodostuu pahimmillaan todella sähäkät aromit sekä nuohoojalle työtä. Jos nuohooja ei ole vakiovieras niin tulipaloriski on melko suuri; tukkeutuneet piiput ovat yleisimpiä tulipalojen syitä.

Meneillään olevassa Katowicen ilmastokokouksessa puhutaan paljon hiilineutraaliudesta, johon monet maat sitoutuvat. Puola osallistuu karkeloihin lupaamalla käyttää hiiltä varmasti vielä vuonna 2040. Poliittisesti tämä on ymmärrettävää ottaen huomioon valtapuolueen äänestäjäkunnan ja hiiliyhtiöiden suuren työllistämisvaikutuksen.

Poznanin varapormestari totesi, että savusumu on Puolan kaupunkien suurin haaste. Mitä sitten tapahtuu? Lämmityskattiloiden uusimiseen annetaan tukea jopa 80%, julkista liikennettä kannustetaan käyttämään, savusumusensoreita otetaan kunnissa käyttöön ja mediassa kerrotaan ilmanlaadun tilaa säännöllisesti. Mutta parannusta ei tapahdu, ennen kuin on pakko. Siis pakko uusia kattilat. Pakko käyttää asiallista polttoainetta tai raippa heiluu. Pakko maksaa saasteveroa. Jne. Realiteetti on se, että jos kattilan uusiminen maksaa 2000€ ja siitä 80% tuetaan niin siltikin se 400€ on iso raha, jolle löytyy paljon muuta käyttöä.

Loppukevennyksenä Puolan ”virallinen video” Katowicen konferenssiin. Sekä itku että nauru ovat herkässä.

https://www.youtube.com/watch?v=KBNP6bKXWeY

bottom of page