top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Puola tippui 7 sijaa "Doing Business" -rankingissa

Puola majailee sijalla 40. World Bankin "Doing Business" -rankingissa, joka mittaa etenkin lainsäädännöllisiä esteitä. Tipahdusta viime vuodesta oli 7 sijaa. Pudotuksen syynä mainitaan etenkin uudet säännöt ja raportointivaatimukset uuden yrityksen perustamisessa, jotka ovat myös hidastaneet koko prosessia. Suomalaisille yrityksille tämä on näkynyt mm. vaatimuksina toimittaa dokumentit että omistajat eivät omista maata/kiinteistöjä Puolassa sekä todellisen businessosoitteen todentamista (=pöytälaatikkofirmoihin ja esim tilitoimistoihin rekisteröityihin yrityksiin suhtaudutaan nihkeämmin).

Kolikon toiselta puolelta on kuitenkin syytä huomioida, että osakeyhtiön voi nykyään perustaa myös netissä, jos omistajalla on validi PESEL -eli puolalainen SoTu.

Samainen raportti huomioi myös tiukentuneen lainsäädännön liittyen alv:n palautuksiin ja reverse charge -mekanismiin. Nämä tiukennukset ovat toisaalta mallia "makes sense", sillä Puolassa on tapahtunut ihan riittävästi veronkiertoa alveihin, tuloveroihin ja pöydän alta laskutukseen liittyen.

https://www.doingbusiness.org/

bottom of page