top of page
Search
  • tuomasasunmaa

Puolaan uusi presidentti

Puola saa uuden presidentin. Konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen kandidaatti Andrzej Duda sai loppukirissä hurjan takamyötäisen ja kiri niukasti istuvan presidentin, Bronislaw Komorowskin saaden 51,5% äänistä. Äänestysaktiivisuus jäi vaisuksi ollen vain 55%.

Omaa pohdintaa asiasta alla.

Komorowskin tappio jää historiankirjoihin malliesimerkkinä siitä, miten kampanjan voi munata. Kuten eräs businesskumppanini sanoi, talvella näytti siltä että Komorowskin pitäisi suurinpiirtein ajautua kriisiin tyyliin "ajaa humalassa nunnan päälle" jotta palli alkaisi horjua. Vielä joku aika sitten keskusteltiin siitä, tuleeko ylipäänsä toista kierrosta. No, vastaehdokas laittoi kierrosta peliin ja teki aivan huikean kampanjan.

Jos vaalipäivänä olisi katsonut lähetystä tietämättä kandidaattien taustoista ja osaamatta puolaa, olisi varmasti ajatellut kandidaatit toisin päin: Liberaalien ehdokas täytyy olla tuo nuorehko, mittatilauspuvussa kansaa villitsevä lakimies, jonka kampanja on täysin "jenkkityylinen". Mutta ei, hän olikin se konservatiivi, jonka tukena on esimerkiksi äärikatolilainen radiokanava. Parhaan esimerkin vaalikampanjan nerokkuudesta kohtasin Varsovassa, missä törmäsin Andy Warhol -tyyliseen Duda -julisteeseen klubikeikkamainosten vieressä - siis hipsteritkin saatiin mukaan!

Vakavasti sanoen: monet eivät äänestäneet Dudan puolesta vaan nykyhallitusta vastaan. Ja komeampi ehdokas voitti.

Mikä tulee muuttumaan? Bisneksessä kaikki hyvin, siitä ei tarvitse olla huolissaan, Puola ei mene Unkarin tielle. Ulkopolitiikassa Puolasta voi tulla taas se vastarannan kiiski, mikä maa oli kun konservatiivit olivat edellisen kerran vallassa.

Sisäpolitiikassa katseet on jo suunnattu lokakuun parlamenttivaaleihin; hallitseva puolue PO (kansalaisfoorumi) tullee kohtaamaan vaikeat vaalit - PiS on gallupmyötäisessä ja presidentinvaalien yllättäjä, "rocktähti" Pawel Kukiz on noussut Puolan luotetuimmaksi poliitikoksi. Varmasti sen takia, että hän ei ole vielä tehnyt mitään. Kannatus huitelee kuitenkin yli 20%:ssa, eli mielenkiintoista nähdä minkalaisia ehdokkaita hän kerää.

Mielestäni hyvä uutinen on se, että uusi puolue, "Moderni Puola" on perustettu ja sen takana on mm. ekonomisti Balcerowicz, joka johdatti Puolan talouden 90-luvulla sille tielle missä nyt ollaan. Monet ovat nyt sanoneet, että löysivät puolueen jota äänestää (=ei tarvitse äänestää ketään vastaan, tai vähiten huonoa).

Palataan vielä presidentinvaaleihin. Katsoin vaalikeskustelua - tai ei se ollut debatti vaan juonnettu palaveri missä kysymyksiin vastattiin tasan 2 minuutin puheenvuoroilla, jotka laskettiin sekundaattorilla. Yksi ehdokas oli nationalisti vaatien rautaa rajalle, toinen sanoo Venäjän olevan ystävä, kolmas rokkitähti ilman sanomaa, neljäs supermalli, viides haukkuu EU:n ja nykyjohdon mafiaksi ja bandiiteiksi... jne ja istuva presidentti ei edes vaivaudu paikalle. Tähän peilaten on onni olla suomalainen.

-Tuomas

bottom of page